Steelworks_Architectural projects_British School

Ambitie en het streven naar uitmuntendheid

Nieuw sportcentrum van de British School of Brussels
Leestijd
4 minuten

Theorieën over de deugden van sport en lichamelijke opvoeding maken al opgeld sinds de Oude Grieken en Romeinen en zijn nog altijd prominent in opleidingsprogramma’s (denk aan Juvenalis’ gezegde ‘Mens Sana in Corpore Sano’). De British School of Brussels, een privéschool voor de internationale gemeenschap in en rond de hoofdstad van Europa, bevestigde deze visie onlangs met de bouw van een nieuw sportcentrum. Jos Leyssens van het architectenbureau Licence to Build vertelt hoe het project tot stand kwam: “Het is een verhaal van ambitie en het streven naar uitmuntendheid.”

De British School of Brussels (BSB) profileert zich als “een bloeiende, inclusieve leergemeenschap voor kinderen van 1 tot 18 jaar.” Ze biedt lager en secundair onderwijs aan aan 1350 kinderen van niet minder dan 70 nationaliteiten. De school is trots op haar campus in Tervuren dichtbij een rustig bos. Naast klaslokalen, kantoorruimte en ateliers omvat ze voorzieningen van wereldklasse voor cultuuropvoeding zoals theater, een muziekopnamestudio en diverse bibliotheken. En dan is er nog het schitterende nieuwe sportcentrum, dat in 2016 is voltooid.

 

Toegang en circulatie verbeterd

“De ambities stonden van in het begin op scherp,” zegt architect Jos Leyssens. “Sport en fitness zijn essentiële aspecten van het onderwijsprogramma in Britse scholen. Daarom wilde BSB in 2010 een volledig nieuw sportcentrum bouwen, veel groter dan het vorige en uitgerust met bijkomende functies zoals een zwembad. Ze wilden ook dat het centrum de nieuwe hub van de campus zou worden. En het moest in alle opzichten state-of-the-art zijn, ook wat betreft duurzaamheidscriteria.”

Leyssens en zijn team bij Licence to Build stelde een omvattende aanpak en ontwikkelde een nieuw masterplan voor de hele campus. “We hebben de toegang tot de site verschoven naar de plek tussen het bestaande theatergebouw en het nieuwe sportcentrum,” verklaart Leyssens. “Dit opende nieuwe mogelijkheden om de toegang en circulatie te verbeteren, ook voor fietsers en voetgangers. Het maakte de site ook aantrekkelijker en tegelijk gemakkelijker te beveiligen tegen indringers.”

Steelworks_Architectural projects_British School
De doorschijnende wandpanelen brengen veel daglicht binnen en creëren een unieke gevel.

Daglicht in de gymzaal

Het sportcentrum zelf omvat een 25m zwembad, een dansstudio, een fitnesszaal, een turnzaal en een multifunctionele zaal met verder een cafetaria een grote examineerruimte. Leyssens somt de architecturale uitdagingen op: “Het is een tamelijk ingewikkelde cluster van verschillende functies. Daarom werden een groot deel van de ruimtes ontworpen voor maximale flexibiliteit om eventuele toekomstige functiewijzigingen mogelijk te maken. De lichtgewicht stalen structuur draagt bij tot die flexibiliteit. Tegelijk wilden we veel daglicht binnenlaten in de turn- en sportzaal om het comfort te verbeteren en het energieverbruik voor verlichting te verlagen. Maar dat betekende dat we onaangename slagschaduw en verblinding moesten vermijden. Daarom gebruikten we doorschijnende wandpanelen die het zonlicht op een gecontroleerde manier binnenlaten. Dat zorgt trouwens ook voor een uniek en elegant uitzicht aan de buitenkant!”

Genoemd naar Dr. Jacques Rogge

Uitmuntendheid werd op verschillende manieren nagestreefd en bekomen, zeker ook inzake duurzaamheid. Leyssens: “De schooldirectie stond erop dat ons ontwerp zou voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. En we zijn er inderdaad trots op dat het sportcentrum het BREEAM-certificaat ‘excellent’ heeft behaald, het hoogst haalbare voor sportvoorzieningen. Meer zelfs, BSB is de eerste school in Vlaanderen die dat certificaat heeft gekregen” (zie ook ‘BREEAM voor duurzame waarde’).

Geen wonder dat de voormalige voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Dr. Jacques Rogge geen moment twijfelde toen BSB hem vroeg om het centrum naar hem te noemen. Hij heeft het met veel plezier officieel geopend op 14 november 2016.

BREEAM voor duurzame waarde

BREEAM is ‘s werelds belangrijkste methode voor de bepaling van de duurzaamheid van masterplanprojecten, infrastructuur en gebouwen. Het analyseert de verschillende fases in de levenscyclus zoals nieuwbouw, vernieuwing en gebruik. BREEAM is gelanceerd in 1990 en blijft ontwikkelaars en bouwers inspireren om beter te doen, te innoveren en efficiënt gebruik te maken van energie en grondstoffen. De focus of duurzame waarde en efficiëntie maakt projecten met een BREEAM-certificaat aantrekkelijk voor vastgoedinvesteerders en genereert duurzame omgevingen die het welzijn verbeteren van de mensen die erin leven en werken (zie ook www.breeam.com).

Bij BSB heeft het veelvuldig gebruik van staal als constructiemateriaal de BREEAM-score positief beïnvloed.

Specificaties

TCS heeft de staalstructuur van de turn- en sportzaal, de inkomluifel en een reeks stalen trappen en doorgangen geëngineerd, gefabriceerd en gebouwd.

  • De hoofdstructuur van de turn- en sportzaal is een reeks stalen portieken op HEB400-kolommen overspannen met een omgekeerde gebogen kapconstructie van 33,4 meter.
  • De gebogen kapconstructies zijn gemaakt van een HEB400-topligger en een reeks van CHS-kokers van 219,1 millimeter, allebei in S355-staal.
  • 250 ton staal is gebruikt in de turn- en sportzaal en 17 ton staal in de inkomluifel.

Steelworks_Architectural projects_British School

Geïnspireerd door dit verhaal?