Cranes_Crane projects_Cuijpers Elsloo_TCS_Timmers Cranes and Steelworks

Een eenvoudig idee met enorme voordelen

Vernieuwde werkplaats bij Cuijpers Services
Leestijd
3 minuten

Cuijpers Services, de Nederlandse specialist in corrosiebescherming voor staalconstructies, plukt de vruchten van de verbouwing van zijn werkplaats in Elsloo. De productiviteit werd aanzienlijk verhoogd door twee toegangspoorten te verplaatsen en vier bestaande loopkranen te vernieuwen. “Een eenvoudig idee met enorme voordelen,” bevestigde Business Unit Manager Willy Stevens.

Staalconstructies beschermen tegen corrosie was vroeger bijna zo eenvoudig als het aanbrengen van verf, maar de industrie is de afgelopen decennia aanzienlijk geëvolueerd. Stevens bevestigt: “Het is een zeer complexe en gediversifieerde industrie geworden, vooral als het gaat om de bescherming van staal in agressieve omgevingen zoals de zware industrie of maritieme omgevingen.”

“Over het algemeen spreken we niet meer over schilderen, we hebben het over het toepassen van full-scope beschermingssystemen. Die bestaan meestal uit meerdere lagen ​​en bevatten specifieke brandwerende coatings.”

Mee evolueren met de veranderende markt

Cuijpers Services biedt uitgebreide staalbeschermingsservices en maakt gebruik van een breed scala aan technieken, waaronder industrieel verfwerk, inpakken van structuren, passieve brandbeveiliging, aluminium- of zinkcoating met thermische spray en hot airless spraying. De services omvatten ook straaltechnieken, waaronder glasparelstralen, torbo-stralen en stofvrij stralen.

Stevens: “We hebben veel geïnvesteerd om gelijke tred te houden met het veranderende landschap. De vraag evolueert en de eisen worden strenger, bijvoorbeeld met de 2018-update van de ISO 12944-norm voor beschermende spraysystemen.”

“We moeten onze systemen voortdurend vernieuwen en onze werknemers trainen. En we willen zo flexibel mogelijk zijn om aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Daarom bieden we oppervlaktebehandelingsdiensten zowel in onze werkplaats als op locatie aan.”

Cranes_Crane projects_Cuijpers Elsloo_TCS_Timmers Cranes and Steelworks
Er werden toegangspoorten gemaakt in de zijwanden van het gebouw en de kranen kregen een dubbele takel.

Een ernstige belemmering

In lijn met deze evoluties is operationele efficiëntie de laatste jaren een steeds groter aandachtspunt geworden, ook als gevolg van de toegenomen concurrentie. “We moeten waar mogelijk kosten besparen en de operaties zo efficiënt mogelijk laten verlopen,” zegt Stevens. “Het is een kwestie van alert zijn, kansen identificeren en de juiste investeringsbeslissingen nemen.”

Dat brengt Stevens bij de vorig jaar uitgevoerde reorganisatie van de Cuijpers-werkplaats in Elsloo. Die werkplaats omvat twee parallelle rechthoekige zones van ongeveer 100 bij 20 meter.

“In de oorspronkelijke opstelling had elk van deze zones een toegangspoort aan de achterzijde en was ze uitgerust met twee hijskranen met enkele takel,” legt Stevens uit. “Deze opstelling had ernstige beperkingen omdat ze ons verplichtte de werkstukken over de lengte van het gebouw te plaatsen. Als we iets moesten verplaatsen was bijgevolg de hele zone geïmpacteerd. Daarmee verloren we altijd kostbare tijd.”

Het installeren duurde één dag voor elke kraan, we moesten de productie nooit stilleggen

Productiviteitswinst met dubbele takels

Daarom besloot het bedrijf om poorten te maken in de zijwanden van de gebouwen en de kranen om te bouwen van enkele naar dubbele takels. “Hierdoor kunnen we werkstukken parallel aan de kranen plaatsen en moeten we niet alles stilleggen als een stuk wordt verplaatst. Het is een eenvoudig, ongecompliceerd idee, maar het heeft enorme voordelen voor de productiviteit.”

Naast het vernieuwen van de bestaande kranen, werd aan de voorkant een extra 5-tons kraan geïnstalleerd voor de spuitinstallatie. Ook andere aspecten, zoals de frequentiegeregelde aandrijvingen, droegen bij tot de productiviteitswinst. “Ze maken het nauwkeurig manipuleren van objecten gemakkelijker. Nog belangrijker: er is minder slijtage en een grotere betrouwbaarheid.”

Het installeren was een kwestie van goed voorbereid zijn. “TCS heeft  eenvoudigweg de bestaande kranen eruit getild, de nodige aanpassingen aangebracht en de kranen teruggeplaatst, een operatie die per kraan niet meer dan een dag duurde. Er was altijd minstens één kraan beschikbaar voor onze operaties, we moesten de productie nooit stilleggen. ”

Specificaties

  • 2 loopkranen met dubbele takel met een capaciteit van 5 ton per takel en een overspanning van 21,425 meter
  • 2 loopkranen met dubbele takel met een capaciteit van 2,5 ton per takel en een overspanning van 21,425 meter
  • 1 loopkraan met enkele takel met een capaciteit van 5 ton en een lengte van 21,425 meter
  • Alle kranen uitgerust met RF-bediening
  • Aandrijvingen en remmen aangepast aan een ​​stoffige omgeving

Geïnspireerd door dit verhaal?