Turnkey projects_One of a kind projects_TATA

Hoe de Protact® productielijn werd ingepakt

Flexibel beschermingssysteem bij Tata Steel Duffel
Leestijd
3 minuten

Tata Steel Packaging in Duffel installeerde een uniek beschermingssysteem op zijn productielijn voor Protact® verpakkingsmateriaal. Het systeem verbetert de productiekwaliteit en werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de ingenieurs van TCS, die inspiratie haalden uit uiteenlopende constructies zoals cleanrooms en concerttenten.

Protact® is het door Tata Steel gepatenteerde voedselveilige materiaal dat gebruikt wordt bij de productie van blikken voor voedsel, drank en aërosols. Het bestaat uit een stalen substraat met aan elke kant een polymeercoating van drie lagen. “Het materiaal is een uitstekend alternatief voor gelakt staal en wordt sterk gewaardeerd voor zijn makkelijke verwerkbaarheid en hoge gebruiksflexibiliteit,” zegt Tata Steel Duffel Site Manager Jan-Willem Vos. “Het materiaal is ontwikkeld rond de eeuwwisseling en heeft geleidelijk een belangrijk marktaandeel verworven, zeker sinds 2009.”

 

Beschermen tegen contaminatie

Het succes had echter een keerzijde, want met de productietoename doken enkele kwaliteitsproblemen op. “We merkten dat er op bepaalde plaatsen gaten zaten in de drielagige coating. Bijgevolg nam het afkeuringspercentage bij de kwaliteitscontrole gevoelig toe, zeker in het zomerseizoen,” legt Vos uit. “Analyse toonde aan dat het probleem veroorzaakt werd door contaminatie van het staal voor aanbrengen van de coating. Dat konden kleine zandkorrels zijn, vocht of insecten. We moesten onze productielijn dus beter beschermen tegen insecten en andere contaminatiebronnen.”

 

Op zoek naar een werkbare oplossing

Tata Steel voerde tests uit met een beschermende hulpconstructie. Technical & Process Manager Peter Borremans legt uit: “We hebben een structuur rond de productielijn gebouwd om het proces zowat in te pakken. Bijna onmiddellijk daarna daalde het afkeuringspercentage weer naar een aanvaardbaar niveau. De analyse was dus correct, maar de oplossing was niet werkbaar op lange termijn omdat de structuur een negatieve impact had op de werkomstandigheden, waardoor we extra verlichting moesten installeren en bijkomende veiligheidsmaatregelen nemen. Bovendien bemoeilijkte ze het onderhoud en de schoonmaak. Dus in feite hadden we een transparante structuur nodig die eenvoudig kon opgezet en ontmanteld worden.”

De kwaliteit is gevoelig gestegen dankzij de verbeterde afsluiting en schoonmaak en onderhoud kunnen eenvoudig georganiseerd worden

Concerttenten als inspiratie

Borremans besefte dat externe hulp nodig was om een dergelijke duurzame oplossing te ontwikkelen. Maar de zoektocht naar een geschikte partner bleek vrij lastig. “Verschillende bedrijven deden voorstellen, maar die voldeden niet, meestal omdat de installatie en ontmanteling te omslachtig zou zijn. Maar dan kwam TCS met een idee. Zij stelden voor om inspiratie te halen uit de bouw van concerttenten, een domein waarin ze expertise hebben opgedaan door hun samenwerking met Stageco, wereldleider in mobiele concertpodia. Het voorstel beviel ons en dus hebben we nauw samengewerkt om dit transparant, modulair, lichtgewicht en gemakkelijk te gebruiken beschermingssysteem te ontwerpen en bouwen.”

Verbaasd hoe goed het werkt

Het systeem heet TEPE (Total Enclosed Protact® Environment) en bestaat uit een modulair raamwerk met transparante flexibele plastic sheets dat gemakkelijk geïnstalleerd en weggehaald kan worden. Het is 12 meter breed en 10 meter hoog en het beschermt de productielijn over een lengte van 40 meter, zonder ongewenste neveneffecten. Borremans bevestigt: “De werkomstandigheden zijn veel beter dan in de oude set-up. Nu heeft iedereen een perfect zicht op het hele proces. Door de betere afsluiting is de kwaliteit gevoelig gestegen. Bovendien kan de schoonmaak en het onderhoud nu per zone gebeuren, wat de productiestilstand reduceert. Het is verbazend hoe goed het werkt. Ik ben er zeker van dat de oplossing zijn weg nog zal vinden naar veel andere productieomgevingen.”

Geïnspireerd door dit verhaal?