Steelworks_Industrial steel constructions_Siat

Upgrade van de palmoliefabriek

Siat investeert in tilting sterilisers in Nigeria
Leestijd
5 minuten

De agro-industriële groep Siat heeft zijn Presco PLC palmoliefabriek bij Benin in Nigeria gemoderniseerd. De productiviteit, kwaliteit en betrouwbaarheid zijn gevoelig toegenomen na de installatie van tilting sterilisers, de recentste ontwikkeling in het steriliseren van vers fruit. Het project zorgt ook voor een duidelijke vermindering in de productie van afvalwater en broeikasgassen.

Siat is een in België gebaseerde groep bedrijven gespecialiseerd in het opzetten en beheren van tropische plantages, inclusief de verwerking en eraan verbonden downstream industrieën. De hoofdactiviteit is de productie van palmolie en rubber, maar ook de veehouderij wint aan belang. Siat is actief in Nigeria, Ghana, Gabon, Ivoorkust en Cambodja en breidt momenteel uit naar de Verenigde Staten en China. Aangezien milieuzorg en sociale verantwoordelijk hoog aangeschreven staan in de strategie is Siat altijd op zoek om haar productie te verbeteren in het belang van personeel, aandeelhouders, business partners, consumenten en de wereldwijde economie waarin ze opereert.

 

De meest kritische fase

Een recent project was de installatie van een batterij tilting sterilisers in de palmoliefabriek van Presco PLC in Nigeria. Projectmanager en mechanisch ingenieur Anthony Cornelius legt uit waarom dit project zo belangrijk was: “Het steriliseren van het fruit is de eerste en meest kritische fase in de procescyclus van palmolie. Sterilisatie gebeurt door het koken van binnenkomende fruittrossen op 134°C in een vochtige omgeving onder een druk van 3 bar. Dat moet heel gecontroleerd gebeuren, want onzorgvuldige sterilisatie heeft een negatieve invloed op de efficiëntie van de daaropvolgende fases zoals het dorsen, verwerken en zuiveren.”

De sterilisatie van het fruit is de eerste en meest kritische fase in de procescyclus van palmolie

Traditionele methodes zijn inefficiënt

De traditionele manier van steriliseren gebeurde in een grote steriliseerinstallatie waarin een reeks kooien van 2,5 ton werden gevuld met verse fruittrossen. Maar dit systeem was tamelijk inefficiënt. Cornelius legt uit: “In rechthoekige kooien gebruik je de ruimte niet optimaal, bijvoorbeeld in vergelijking met cilindrische vaten. Dat leidde tot overmatig verbruik van stoom. Bovendien waren er bobcats, aandrijfrollen en hijswerktuigen nodig om de kooien in de sterilisator te duwen, eruit te halen en verder te manipuleren. Dat was een arbeidsintensief en energieverslindend proces.”

 

Beste van twee werelden

De nadelen van horizontale sterilisatiesystemen hebben de industrie aangezet om verticale cilindrische steriliseersystemen te ontwikkelen. Deze worden via transportbanden van bovenaf gevuld. Daardoor nam de efficiëntie toe en werd per ton fruit veel stoom bespaard. Maar het extra gewicht van een verticaal geplaatst systeem zorgt dat de olie uit de onderste trossen geperst wordt, wat dus verlies is en een verminderde productiviteit. “Precies daarom is tilting sterilisation ontwikkeld,” zegt Cornelius. “Het is in feite een slim compromis tussen horizontale en verticale sterilisatie. De steriliseerkuip wordt tot bijna verticale positie omhoog gekanteld, dan in horizontale positie gebracht voor de sterilisatie en opnieuw verhoogd om het fruit naar de dorser te voeren.”

Een tilting sterilizer is een container die in een bijna verticale positie wordt gehesen om te vullen, horizontaal geplaatst voor de sterilisatie en opnieuw opgetild voor het afvoeren.

Steelworks_Industrial steel constructions_Siat

Voordelen al zichtbaar

Vier tilting sterilisers zijn geïnstalleerd bij Presco PLC en het procesverloop is aangepast en gestroomlijnd. Dat vereiste de constructie van een stalen draagstructuur (zie ‘Hoge verwachtingen ingelost’) voor de steriliseerkuipen en bijhorende toestellen, waaronder twee transportbanden voor de invoer en drie voor de uitvoer, een afvoertrechter met autoladers, een condensatieput met schouw, een elektrisch besturingspaneel en een hydraulisch pak. Het project werd uitgevoerd van juni tot december 2015 en net op tijd voltooid voor de start van het Nigeriaanse piekseizoen. De voordelen zijn al zichtbaar. “We hebben een hogere doorloop, veel minder verliezen, duidelijk lagere stook- en onderhoudskosten, een kleinere productie van afvalwater en broeikasgassen en een betere controle over het hele proces.”

Hoge verwachtingen ingelost

TCS werd door Siat gecontracteerd voor de constructie van de stalen draagstructuur op de Presco PLC-site. “Voor dit werk waren onze verwachtingen erg hoog, want we hadden meer nodig dan een staalconstructeur,” zegt Anthony Cornelius. “We wisten dat het voorontwerp onvoldoende uitgewerkt was, dus wilden we een bedrijf met uitgebreide engineering expertise. TCS heeft onze initiële tekeningen herbekeken en enkele verbeteringen voorgesteld, vooral in verband met het mobiele service platform. Bovendien hebben ze een vlekkeloze structuur gemaakt die onze lokale mensen in twee weken konden opbouwen.”

 

Gelijkaardige projecten werden in de afgelopen Jaren voor Siat uitgevoerd in Nigeria en Ghana. Een project in Ghana betrof de constructie van een staalstructuur rond een nieuwe stoomketel op de GOPDC-site. Koen Van Boxstael, Senior Aankoper bij Siat, legt uit: “We vroegen verschillende firma’s om een offerte. TCS was een van hen en al tijdens de presales-fase konden ze ons aangenaam verrassen. Ze hadden ons ontwerp geëvalueerd en stelden een alternatief voor dat nog beter aan onze wensen zou voldoen en dat ook voldoet aan Europese normen zoals EC3 en EN1090. Dat konden we zeker waarderen.”

 

Steelworks_Industrial steel constructions_Siat

Specificaties

Projecten in Nigeria:

  • Constructie van een gebouw van 386 m² met een nokhoogte van 11,3 meter, gemaakt van 25.078 kg structureel staal en 9759 kg platformen en vangrails.
  • Constructie van een gebouw van 660 m² met een nokhoogte van 21 meter, gemaakt van 47.140 kg structureel staal en 29.928 kg platformen en vangrails.
  • Constructie van 185 m² platformen van in totaal 28.496 kg staal.

 

Project in Ghana:

  • Constructie van een gebouw van 351 m² met een nokhoogte van 20,2 meter gemaakt van 53.605 kg structureel staal.

Geïnspireerd door dit verhaal?