TCS_Timmers_Cranes_Crane Projects_Construx

Goed overweg met speciale vormen

Construx: complexe bekisting voor spectaculaire ontwerpen
Leestijd
4 minuten

Door de toenemende complexiteit van betonbouwprojecten neemt de vraag naar op maat gemaakte prefab-mallen en flexibele bekistingssystemen toe. Dit wordt geïllustreerd door Construx, een toonaangevende bekistingsfabrikant wiens mallen en bekistingssystemen worden gebruikt in projecten over de hele wereld. “Sterke engineeringvaardigheden zijn nodig om de uitdagingen van vandaag aan te gaan.”

Bart Meermans, Plant Manager bij Construx Genk, schetst de trend: “De evolutie naar steeds spectaculairder architectuur- en civieltechnische projecten is al jaren bezig. Tegenwoordig zijn speciale constructievormen niet zo uitzonderlijk meer, ze zijn bijna mainstream geworden. En als het gaat om betonconstructies, is er een algemene regel: hoe spectaculairder de constructie, hoe complexer de bekisting.”

 

Vroeg bij het project betrokken

Daarom heeft Construx in de loop der jaren een robuuste interne engineeringexpertise ontwikkeld, in lijn met hun motto 'Shaping the Future of Concrete'. “We moeten steeds vaker complexe, op maat gemaakte bekistingsoplossingen ontwikkelen, zowel voor prefab-fabrieken als voor bouwwerkzaamheden ter plaatse. Dit betekent dat we vroeg in het project worden betrokken om de meest geschikte bekistingsoplossing voor het project te ontwikkelen. Je moet weten dat het ontwerp en de functionaliteit van de bekisting een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de constructiesnelheid, de timing van projectactiviteiten en de totale projectkosten. Bouwbedrijven waarderen het enorm dat we de juiste mensen aan boord hebben om hen te helpen hun werk te optimaliseren.”

Het ontwerp en de functionaliteit van de bekisting kunnen een grote impact hebben op de projectkosten

Vreemde geometrieën met uitdagingen

Een recent voorbeeld van een complexe architecturale vorm gebouwd met Construx-bekisting is het nieuwe hoofdkantoor van de Provincie Antwerpen, een bijzondere structuur van 14 verdiepingen met een getorst volume en een opmerkelijk patroon van driehoekige vensters in wit zichtbeton dat ter plaatse werd gestort. Meermans: "De vreemde geometrie en de zeer dichte wapening vormden een zware uitdaging. We ontwierpen een verstelbare en draaibare stalen bekisting zonder trekstangen door de wanden. De binnenpanelen hebben een roestvrijstalen plaat om roestvlekken te voorkomen. We hebben nauw samengewerkt met het bouwbedrijf om de bekisting te optimaliseren en een effectieve stortprocedure te ontwikkelen.”

TCS_Timmers_cranes_Crane Projects_Construx
De eigenaardige geometrie van het nieuwe hoofdkantoor van de Provincie Antwerpen vormde een uitdaging voor het bekistingsontwerp.

Fascinerende projecten en producten

Andere fascinerende projecten met Construx-bekistingoplossingen zijn te vinden op de website www.construx.be. Voorbeelden zijn onder meer het LUAS Light Rail Line viaduct ten zuiden van Dublin, de A4 Kethel-tunnel in het Nederlandse Delft, kademuren gemaakt van geprefabriceerde blokken in Tema Port in Ghana, de nieuwe perrons van het station van Gent en een reeks gestandaardiseerde brugbogen over het Belgische nationale Infrabel-spoorwegnetwerk. Een eyecatcher is de Combicaster multifunctionele trapbekisting die is ontwikkeld voor een Duits bedrijf en die toelaat om elk type wenteltrap snel ter plaatse te storten.

Nieuwe schoonmaak- en herstelwerkplaats om de service te verbeteren

Naast op maat gemaakte oplossingen levert Construx ook standaard bekistingssystemen inclusief een breed scala aan standaard prefab-mallen en modulaire systeembekisting. Het bedrijf biedt dan ook een verhuurservice voor stalen en aluminium systeembekistingen aan. Dat betekent dat er steeds voldoende panelen op voorraad moeten zijn om te voldoen aan de vraag. Teruggebrachte panelen moeten ook zo snel mogelijk worden gereinigd en zo nodig gerepareerd. Daarom heeft Construx onlangs in Genk een nieuwe werkplaats gebouwd met een geautomatiseerde paneelreinigingslijn en een herstelwerkplek. TCS heeft de hijswerktuigen van de werkplaats ontwikkeld en geïnstalleerd, waaronder een loopkraan, twee zwenkarmen en bijpassende vacuümheffers. Meermans prijst de samenwerking: “Ze hebben meer gedaan dan eenvoudigweg de tools geven waar we om vroegen. Ze stelden bijvoorbeeld voor om de zwenkarmen aan de bouwconstructie te bevestigen in plaats van losstaande zwenkarmen te leveren. Dit bleek veel effectiever dan ons oorspronkelijke idee.”

TCS_Timmers_Cranes_Crane Projects_Construx

 

Specificaties

  • 6,3-ton, 16,7-meter EBK-loopkraan met frequentieregeling
  • Twee zwenkarmen van 6 meter (630 kg)
  • Twee vacuümheffers (500 kg) voor gebruik met de loopkraan en zwenkarmen

Geïnspireerd door dit verhaal?