Turnkey projects_Steelworks_Cranes_Roba

Investeringsstrategie werpt vruchten af

Roba Metals: een familiebedrijf met visie
Leestijd
3 minuten

In het algemeen zijn familiebedrijven meer geneigd om moeilijke maar moedige beslissingen voor de lange termijn te nemen. Een mooi voorbeeld is Roba Metals, een Nederlands bedrijf dat specialiseert in de productie en verkoop van vlak metaal. “In het midden van de langdurige economische crisis beslisten we om te investeren in plaats van af te wachten. Deze strategie werpt nu vruchten af,” zegt Maurice Rothkrantz, Plant Manager van Roba Metals Genk (België).

Roba Metals is opgericht als een familiebedrijf in 1937. Aanvankelijk lag de focus op metaalrecyclage en de verkoop van vlakstaal, maar in de jaren 1980 werd een diversificatiestrategie gevolgd. Dat leidde tot een florissante activiteit in non-ferro metalen, roestvrijstaal en aluminium in heel Europa. Vandaag exploiteert de firma – nog steeds een familiebedrijf – service- en verkoopcentra in Nederland, België, Duitsland en Polen plus productie-eenheden voor non-ferro metaal in Nederland en België.

Het service center in Genk is opgestart in 1996. Het converteert coils van staal, roestvrijstaal en aluminium in platen en strips voor gebruik in een breed gamma producten, waaronder huishoudtoestellen, tanks en silo’s, automobielonderdelen en procesinstallaties voor voeding en geneesmiddelen.

Een strategie om voorraden te houden

In tegenstelling tot zijn concurrenten houdt Roba Metals Genk op de site belangrijke voorraden van zowel coils als afgewerkte producten. Het is een bewuste strategie. Maurice Rothkrantz verklaart: “Onze sector kende een trend naar afslanking van voorraden om kosten te besparen, zeker tijdens de recessie. Maar in veel gevallen heeft dat de flexibiliteit van de supply chain aangetast. Die is nochtans uiterst belangrijk om met succes te kunnen inspelen op de veranderende vraag van de downstream markten. Ons volgehouden beleid om voorraden aan te leggen heeft ons geholpen om flexibel te blijven.”

Ons volgehouden beleid van voorraden houden helpt ons om flexibel te blijven

Inspelen op de herstellende economie

Het bedrijf heeft recent ook infrastructuurinvesteringen gedaan om zijn competitiviteit te versterken. Wat dat betreft prijst Maurice Rothkrantz de langetermijnvisie van een familiebedrijf als Roba Metals: “Ondanks de recessie en de slechte economische vooruitzichten was het Directiecomité moedig genoeg om een nieuwe 3500 m² opslagplaats voor stalen coils en vlakstaal te bouwen én de service unit voor roestvrijstaal en aluminium uit te breiden met 5000 m². Deze investering werpt nu vruchten af, want ze laat ons toe om in te spelen op de herstellende economie.”

Specificaties

TCS voerde het uitbreidingsproject uit als turnkey contractor. Dit omvatte de aanpassingswerken en de logistieke infrastructuur. “Het was mooi om met een algemeen aannemer te kunnen werken. Dat leverde een geoptimaliseerd ontwerp op en een beter projectverloop. Het is ook een plezier om met TCS samen te werken. Er is groot wederzijds respect tussen de projectteams.”

 

Opslagmagazijn voor stalen coils en platen:

 • 416 ton staal, 5250 m² steel deck, 2322 m² hergebruikte en 806 m² nieuwe geïsoleerde stalen sheets en 4657 m² brandwerende cellenbetonmuren.
 • Leveren en installeren van logistieke infrastructuur:
  • 167 meter nieuwe Burbach rails met uitzettingsvoegen, inclusief nieuwe voedingskabels.
  • 2 nieuwe 28-meter 15-ton loopkranen met aangepaste coil en sheet tongen.
  • Een nieuwe 27-ton coil en sheet transportwagen uitgerust met automatische besturing en detectie van obstakels en personen. De installatie omvatte rails en funderingen over een lengte van 50 meter.
  • Verplaatsen van een bestaande loopkraan naar het nieuwe gebouw en vernieuwing van de radiobesturing op alle bestaande kranen om conformiteit en gebruiksgemak te verbeteren.

Turnkey Projects_Steelworks_Cranes_Roba

 

Uitbreiding van de service unit voor roestvrijstaal en aluminium:

 • 368 ton staal, 4150 m² steel deck, 2620 m² geïsoleerde stalen platen, 2918 m² Kingspan verticale sandwichpanelen en 3984 m² brandwerende cellenbetonwanden.
 • Leveren en installeren van logistieke infrastructuur:
  • 135 meter nieuwe Burbach rails met uitzettingsvoegen, inclusief nieuwe voedingskabels.
  • 4 nieuwe 28-meter loopkranen met capaciteiten van 32 ton, 15 ton en 8 ton en aangepaste coil en sheet tongen.
  • Uitbreiden van een 60-ton coil transportwagen met een 27-ton wagen voor platen, uitgerust met automatische besturing en detectie van obstakels en personen. De installatie omvatte renovatie, versterking en uitbreiding van de bestaande vloer en funderingen over een lengte van 100 meter.

Turnkey Projects_Steelworks_Cranes_Roba

Geïnspireerd door dit verhaal?