Turnkey projects_Production units_Indaver Ecluse -TCS-Timmers

Het grootste industriële warmtecluster in Europa

ECLUSE: een sluis van groene energie in de Waaslandhaven
Leestijd
3 minuten

Het 30 miljoen euro kostende project is onderdeel van een omvangrijk programma om de CO2-uitstoot te beperken. De stoom wordt geproduceerd in de afvalverwerkingsinstallaties van Indaver en Sleco in de Waaslandhaven, op de linker Scheldeoever in de haven van Antwerpen. De stoom zal worden gebruikt in het productieproces van vijf naburige energie-intensieve chemische fabrieken: ADPO, Ashland, Monument Chemical, Ineos Phenol en Lanxess. Deze zullen hun energierekening daardoor met 10 tot 20 procent kunnen verlagen. In de containerterminal DP World-Antwerp Gateway wordt de warmte teruggewonnen uit de condensaatretourleiding.

Turnkey projects-Production Units-Svex Indaver-Ecluse-TCS-Timmers
ECLUSE provides process steam to five industrial companies, saving 100,000 tonnes of CO2 emissions per year

 

Succesvol samenwerkingsverband

Door de 6 km aan pijpleiding die momenteel wordt aangelegd, zal stoom worden getransporteerd bij een temperatuur van 400 °C en een druk van 40 bar. De pijpleidingen van deze “sluis voor groene energie” worden geïsoleerd met een laag steenwol van 240 mm dik en afgewerkt met een aluminium beschermmantel. De meeste pijpleidingen lopen bovengronds en de expansiebochten zijn duidelijk zichtbaar vanaf de nabijgelegen wegen. Aangezien de helft van het afval dat in de afvalenergiecentrale wordt verwerkt bio-organisch is, kan dit deel van de warmteproductie als “groen” worden beschouwd.

ECLUSE is een samenwerkingsverband tussen Indaver, SLECO, Fluvius, FINEG, Water-Link en Maatschappij Linkerscheldeoever en wordt gesteund door essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences. Het project heeft al verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Integration Award 2018 op de conferentie in Bilbao van het CEWEP, de Europese confederatie van afvalenergiecentrales.

Specificaties

TCS is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het gebouw waarin het buffervat van het leidingnet is ondergebracht, met een inhoud van 60.000 liter. “Bij dit turnkey-project moesten in moeilijke omstandigheden paalfunderingen worden geplaatst en moesten in de zeer korte tijdsspanne van twee maanden verschillende aannemers worden aangestuurd”, aldus Jarne Van Meerbergen, Hoofd Projecten en Modificaties van Indaver/SLECO.

  • 39 paalfunderingen
  • 18 ton verzinkt staal
  • 400 m² geïsoleerde stalen wandpanelen
  • 90 m² steeldeck, isolatie en pvc-dak
  • 30 m² technische ruimte met epoxyvloer
  • Vloeren en platforms
  • 3 kettingtakels 250 / 500 kg

Geïnspireerd door dit verhaal?