Turnkey projects_Warehouses_Standard cranes_Port of Antwerp

Reorganisatie van het infrastructuur­onderhoud

Gecentraliseerde onderhoudsplaats voor de haven van Antwerpen
Leestijd
4 minuten

Er gebeurt heel wat bij Antwerp Port Authority, de organisatie achter een van de grootste Europese havens. Naast een spectaculair nieuw hoofdkantoor, een ontwerp van de onlangs overleden Zaha Hadid, zijn verschillende projecten aan de gang. TCS heeft zopas de nieuwe centrale onderhoudswerkplaats afgewerkt, een turnkey project dat de bouw van vier hallen en bijhorende kranen omvatte.

Antwerpen is de tweede havenstad in Europa in termen van trafiek en containeroverslag, net achter Rotterdam. Ongeveer 150.000 mensen werken in de haven, die beheerd wordt door een organisatie van 1590 mensen. Een groot deel daarvan is verantwoordelijk voor verschillende upgradeprojecten zoals uitstootreducties en efficiëntieverbeteringen.

 

Inefficiënt gespreide activiteiten

Een recent project betreft de centralisatie van de teams die de bruggen, sluizen en andere kritische haveninfrastructuur onderhouden. Architecte Charlotte Ooms van Antwerp Port Authority verklaart: “Onze onderhoudsteams bieden een 24/7 service, maar tot nu toe werkten zij gespreid over verschillende locaties. Dat was jaren geleden een goed idee, maar er zaten wat ongemakken aan. Het wisselstukkenbeheer verliep moeilijk en uitrusting kon efficiënter worden gebruikt. Daarom hebben we besloten om een nieuwe onderhoudswerkplaats te bouwen om die activiteiten te centraliseren.”

Turnkey projects_Warehouses_Standard cranes_Port of Antwerp
De onderhoudswerkplaats is gebouwd bij de Van Cauwelaertsluis, ongeveer in het geografische midden van de Antwerpse haven.

State-of-the-art werkplaatsen en opslagruimte

Een site bij de Van Cauwelaertsluis, ongeveer in het geografische midden van de haven, werd gekozen voor de bouw van vier hallen met een totale oppervlakten van 2500 m². Ze omvatten twee goed beschermde en beveiligde state-of-the-art geklimatiseerde hallen met een houtbewerkingsatelier en een metaalwerkplaats plus een archief. Daarnaast zijn er ook twee open industriële opslagplaatsen voor grotere componenten en wisselstukken.

We wilden dit project in handen geven van één aannemer.

Een succesvol turnkey project

De opdracht werd door TCS als een turnkey project uitgevoerd. “We wilden dit in handen geven van één aannemer,” zegt Ooms. “Zij hebben voor het hele pakket gezorgd, inclusief het ontwerp, de engineering, de fabricage en de installatie van de nodige rolbruggen. Daarnaast hebben we ook de onafhankelijke expert Socotec ingehuurd om de engineering-, fabricage- en bouwactiviteiten te controleren. Hun assessment heeft bevestigd dat het werk voldeed aan alle geldende normen; dat is belangrijk bij de onderhandelingen over de tienjarige aansprakelijkheidsverzekering.”

Specificaties

  • Turnkey constructie van vier gekoppelde hallen van 18 x 36 m elk. (dakrandhoogte 7,10 m), inclusief paalfunderingen.
  • Conform de nieuwste EPB-energienormen.
  • 120 ton structureel staal.
  • Engineering, fabricage en constructie geverifieerd door Socotec (infobelgium@socotec.be).
  • Installatie van twee 2T rolbruggen en een 10T rolbrug.

Turnkey Projects_Warehouses_Standard cranes_Port of Antwerp

Geïnspireerd door dit verhaal?